+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Ses kısıklığına hangi hastalıklar neden olur?

Bunun bir çok nedeni olabilir. Hatalı yada aşırı kullanıma bağlı bir sorun olabileceği gibi kontrolünüz dışında ses tellerinizde yada sesin oluşumuna katı sağlayan sistemin bir bölümünde ortaya çıkan bir hastalık ses kısıklığının oluşmasına neden olmuş olabilir. Ses kısıklığı bir sorunun sonucu olarak gözlenir. Ancak sorunun ne olduğu ve nedeni ancak detaylı yapılacak bir muayene ile anlaşılabilir.



Ses telimde nodül var. Nasıl düzelir?

Bu konuda sizi kulak burun boğaz hekiminiz bilgilendirecektir. Nodül aşırı / hatalı ses kullanımı sonucu ortaya çıkar. Buna eşlik eden reflü vb. sorunlarda sorunun artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle KBB hekiminin size vereceği tedavi ve öneriler ile birlikte sesin zorlanmasına neden olan davranışların ve alışkanlıkların ortadan kaldırılması için ses terapisi sıklıkla tercih edilen bir yoldur. Ses terapisi ile yeterli düzelme sağlanmadığında cerrahi yöntemler kullanılabilir. Ancak nodül cerrahi müdahale ile alınsa bile hatalı ses kullanımı devam ettiği sürece tekrar oluşması mümkündür. Bu nedenle vokal nodül tanısı alan hastaların seslerini nasıl kullanmaları gerektiği konusunda eğitim almaları çok önemlidir.


Ergenlik dönemini geçen bir erkek olmama rağmen sesim çok ince çıkıyor. Neden olabilir?

Bu durumun nedeni ancak kulak burun boğaz hekimi muayenesi ile belirlenebilir. Genellikle Puberfoni olarak tanımladığımız ve erkeklerin ergenlikle beraber kalınlaşması beklenen sesinin bu değişimi geçirememesi durumu söz konusu olabilmektedir. Bu kişilerin ses telleri tamamen normal yapıda olmasına rağmen sesi istenen kalınlıkta üretememektedir. Ses terapisi ile sesi normal erkek sesi aralığına getirilebilmektedir. Kalıcı düzelme sağlamak terapi ile mümkündür. Bu konuda bir kulak burun boğaz uzmanı ve ses terapistinden yardım istemek uygun olacaktır.


Reflü ses kısıklığına neden olur mu?

“Larengofarengeal Reflü” hastalığı, mide asidi veya safra asidinin gırtlak ve boğaz seviyesine kadar gelmesi ve bu bölgede oluşturduğu tahriş olarak özetlenebilir. Bazen yemeklerin ağza gelemsi, midede yanma vb. şikayetler olmaksızın sadece boğaz ve ses ile ilgili şikayetler olabilmektedir. Dolayısıyla reflü ses kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve bu nedenle size tanıyı koyan hekiminizin önerilerine uymalı ve verilen tedaviyi uygulamalısınız. Ayrıca beslenme ve diyetinize dikkat ederek semptomların azalmasını sağlamalısınız. Aksi olması durumunda reflü kaynaklı ses problemlerini giderme şansınız olmayacaktır.