+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Çocuğum bazı konuşma seslerini üretemiyor. İşitme kaybı olabilir mi?

Olabilir. Bunu anlamanın tek yolu KBB muayenesi sonrasında işitmenin değerlendirilmesi olacaktır. Bazen işitme genel olarak konuşmaya yeterken belli frekanslarda kayıp olmasına bağlı olarak belli sesleri tanımada ve üretmekte sıkıntılar olabilir. Örneğin; işitmesi normal gibi görünen bir çocuk yüksek frekans işitme kaybı olmasına bağlı olarak /ş/ sesini duyamıyor ve buna bağlı olarak hatalı söylüyor olabilir.


Çocuğumun konuşması gecikti. İşitme sorunu olabilir mi?

Olabilir. Bir KBB hekimine başvurup muayene sonrası uygun odyolojik değerlendirme yöntemi belirlenerek, işitmesinin değerlendirilmesi uygun olacaktır.


Çocuğum işitme cihazı kullanıyor. Ancak hala konuşmasında sorun var. Ne yapmalıyım?

Öncelikle çocuğunuzun işitme testlerinin düzenli yapıldığından, işitme cihazının bakım ve ayarlarının sağlıklı olduğundan emin olmalısınız. Bu noktada bir sorun varsa çocuğunuzun takibini yapan uzmanların önerilerini yerine getirmeniz lazım. Takibiyle ilgili bir düzensizlik söz konusu ise de düzenli işitsel takibinin olmasını sağlamalısınız. Bu sürecin sonunda mevcut işitme düzeyi dikkate alınarak dil ve konuşma terapisi alması gerekmektedir. Terapi desteği ile dil ve konuşma becerilerinde önemli ilerlemeler sağlanabilir.