+90 0216 576 66 77 / +90 0216 576 66 78 Küçükbakkalköy Mah. Elmalı Sokak No: 4

Çocuğumda işitme kaybından şüpheleniyorum. Ne yapmalıyım?

Öncelikle kulak burun boğaz hekimi tarafından değerlendirme yapılmalıdır. İşitme kaybına neden olabilecek durumlar açısından değerlendirme yapılacaktır. Kulak burun boğaz doktorunun bulguları ışığında işitmesi uygun testler yapılarak değerlendirilebilir. Hangi tip ve şiddette işitme kaybı olduğu yapılan testlerle belirlenebilmektedir.


Çocuklara farklı testler mi yapılır yoksa yetişkinlerle aynı testler mi yapılır?

Testi yapan uzman çocuğun öyküsü, KBB muayene bulguları ve en önemlisi de yaşını dikkate alarak farklı bir yol izler. Çocuğun yaşına uygun test tipleri belirlenerek sağlıklı bir değerlendirme yapılması sağlanır



Yeni doğduğunda işitme testi yapıldı. Tekrar test etmek gerekir mi?

Doğum sonrası yapılan testler doğumsal bir işitme kaybı olmadığı konusunda bilgi verir. Ancak yenidoğan döneminde yapılan bir test, ömür boyu normal işitmeye sahip olacağının güvencesi değildir. Bu nedenle belli aralıklarla çocuğun işitmesinin değerlendirilmesinde yarar vardır.


Çocuğumda işitme kaybı var olduğu söylendi. Kalıcı mıdır?

Kulağın hangi bölgesinde nasıl bir problem olduğuna bağlı olarak değişir. Örneğin orta kulakta oluşan bir soruna bağlı bir işitme kaybı var ise cerrahi/medikal tedavi ile çoğunlukla yeniden normal işitmesi sağlanabilmektedir. Ancak sorun iç kulakta ya da işitme sinirinde ise bu kayıpların genellikle geri dönüşü olmaz. Bunu anlamanın tek yolu işitme kaybına neden olan durumun kulağın hangi bölgesinde ve hangi nedenle olduğunun tespiti ile mümkündür.


Çocuğumda işitme kaybından şüpheleniyorum. Hangi testi yaptırmalıyım?

Hangi test ya da testlerin yapılacağı KBB Uzmanı / Odyoloji uzmanı tarafından belirlenir. Doğru tanının konabilmesi için çoğu kez birden fazla test yapılması ve farklı zamanlarda tekrarlanması gerekebilmektedir.